*Hazırlık sınıfı programı hakkında detaylı bilgi için web sayfamızdaki Uygulama Yönergesini ve yine web sayfamızdaki hazırlık sınıfı tanıtım powerpoint dosyasını detaylı olarak inceleyiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
1- Derslere devam zorunlu mu? Zorunluysa kaç saat devamsızlık hakkımız var?
Evet zorunlu. Her düzey için devamsızlık hakkı "40" saattir. Her öÄŸrenci bulunduÄŸu düzeyin derslerine % 80 oranında devam etmek zorundadır. ÖÄŸrenci devamsızlığı "42" saate ulaşınca ilgili düzeyde devamsızlık nedeni ile baÅŸarısız olur.
2- Derse hiç öÄŸrenci gelmezse ya da az öÄŸrenci gelirse yoklama yine de alınır mı?
Yoklama alınır. Okula gelmeniz gerekmektedir. O günlerde ayrıca eÄŸitim-öÄŸretim devam ettiÄŸi için, öÄŸrenci kaçırdığı derslerden kendisi sorumludur.
3- Dönem baÅŸlarında dersin ilk haftası yoklama alınır mı?
Evet alınır.
4- Devamsızlık saatlerinde esneme yapılır mı?
Hayır yapılmaz. Modüler sistemde yıl boyunca yapılan çalışmalar baÅŸarılı olma durumuna büyük oranda etki ettiÄŸinden derse devamlılık son derece önemlidir. Devamsızlık saatlerinde kesinlikle esneme yapılmaz.
5- ÖrneÄŸin, devamsızlığım A2 düzeyinde 42 saat ise, 2 saat devamsızlığım nedeniyle yine de düzey tekrarı yapar mıyım?
Evet, devamsızlık nedeniyle düzey tekrarı yapılır.
6- SaÄŸlık raporları devamsızlık sayımızdan düÅŸer mi?
±á²¹²âı°ù. Ancak "heyet" raporları yabancı diller yüksekokulu yönetim kurulu tarafından deÄŸerlendirmeye alınır devamsızlığa etki edip etmeyeceÄŸi ona göre belirlenir.
7- SaÄŸlık raporları mazeret sınavları için geçerli midir? Geçerliyse hangi sınavlar için geçerlidir?
Yönergeye göre mazereti olan sınavlar için saÄŸlık raporunuzu, raporun bitimini takip eden 5 iÅŸgünü içerisinde YDYO öÄŸrenci iÅŸlerine teslim etmek koÅŸulu ile, akademik takvimde belirtilen tarihlerde mazereti olan sınavların "MAKE-UP" oturumlarına katılabilirsiniz.
8- Devamsızlıktan kalan öÄŸrenciler düzey sonu sınavına katılabilir mi?
Devamsızlıktan kalan öÄŸrenciler devamsızlıktan kaldığı düzeyi tekrar eder. Düzey sonu sınavına katılamazlar.
9- Sınıfımızdan olmayan bir arkadaşımız derse katılabilir mi? Misafir öÄŸrenci olarak gelebilir mi?
±á²¹²âı°ù.
10- Sınıflara su dışında yiyecek içecek getirebilir miyiz?
±á²¹²âı°ù.
11- Sınıf deÄŸiÅŸtirebilir miyim ya da seviye açısından sıkıntı yaÅŸadığımda baÅŸka bir sınıfa geçebilir miyim?
Sınıflar KTÜ BYS sistemi tarafından temel olarak öÄŸrencilerin soyadlarının alfabetik dizimi ile otomatik olarak oluÅŸturulur. Sınıflar oluÅŸturulduktan sonra her ne sebeple olursa olsun sınıf deÄŸiÅŸtirilmez. Seviye açısından sıkıntı yaÅŸadığınızı düÅŸünüyorsanız önce ders sorumlunuz ile görüÅŸmeli, ardından ders sorumlunuz sizin durumunuzu belirtir bir dilekçeyi yüksekokul öÄŸrenci iÅŸlerine teslim etmelidir.
12- Yatay ya da dikey geçiÅŸli öÄŸrenciler için kriterler nelerdir?
Yatay ve dikey geçiÅŸ öÄŸrenciler için tüm kriterler öÄŸretim yılı başında kayıt yaptırmış öÄŸrenciler ile aynıdır.
13- Ders çalışmak, kitap okumak, internete baÄŸlanmak için derslikler boÅŸken kullanabilir miyim?
±á²¹²âı°ù.
14- Derslere geç kaldığımda derse girebilir miyim? Hoca beni derse alır mı?
ÖÄŸrenciler derslere zamanında gelmekle yükümlüdür. Geç gelen öÄŸrenci derse alınmaz.
15- Derslere ders materyalleri olmadan geldiğimde derse alınmama gibi bir durum olur mu?
Yüksekokul yönergesinde de belirtildiÄŸi gibi öÄŸrenciler gerekli ders araç ve gereçlerini derse getirmekle yükümlüdürler.
16- İlan edilen devamsızlığım beklediÄŸimden yüksek geldiyse ne yapmalıyım?
Devamsızlığın ilan edildiÄŸi tarihte yüksekokul öÄŸrenci iÅŸlerine dilekçeyle baÅŸvurabilirsiniz.
17- İsteğe bağlı hazırlık nedir?
İsteÄŸe baÄŸlı hazırlık sınıfı okuyabilecek bölümlerin listesi öÄŸrenci iÅŸlerinden temin edilebilir. Bu liste her öÄŸretim yılı başında güncellenir. İsteÄŸe baÄŸlı hazırlık sınıfı okumak isteyen öÄŸrenciler öncelikle KTÜ ÖÄŸrenci İşleri Daire BaÅŸkanlığına ÅŸahsen baÅŸvurarak öÄŸrenci durumlarını "0", yani hazırlık sınıfı yapmalıdır. Ardından bir dilekçe ile YDYO öÄŸrenci iÅŸlerine baÅŸvurmalıdır. İsteÄŸe baÄŸlı hazırlık sınıfı okuyan öÄŸrenciler tüm diÄŸer öÄŸrenciler gibi YDYO Uygulama Yönerge'sinin tüm hükümlerine tabidir.
İsteÄŸe baÄŸlı hazırlık sınıfı okuyan öÄŸrenciler bir öÄŸretim yılı sonunda baÅŸarılı ya da baÅŸarısız olmalarına bakılmaksızın kendi programlarına geçerler.
18- Zorunlu hazırlık nedir?
KTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Yabancı Diller Bölümü Üniversite Sınavını kazanan ilgili Lisans ve Lisansüstü öÄŸrencilerine Avrupa BirliÄŸi Ortak Dil Çerçevesi Kriterlerine uygun olarak Al, A2, B1 ve B2 seviyelerinde İngilizce Hazırlık ·¡ÄŸ¾±³Ù¾±³¾i hizmeti sunmaktadır.
Hazırlık Muafiyet sınavı sonrasında muaf olamayan öÄŸrenciler seviye gruplarına göre 20-25 kiÅŸilik sınıflarda interaktif bir ortamda çaÄŸdaÅŸ eÄŸitim teknolojilerini kullanarak ders görmektedir. B2 seviyesini baÅŸarıyla tamamlayan öÄŸrenciler zorunlu hazırlık sınıfı eÄŸitimini baÅŸarı ile tamamlamış kabul edilmektedir.