Ramazanda Düzenli Uyku Tavsiyesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Uyku Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, saÄŸlıklı uyku düzeni için uyku hijyeninin önemli olduÄŸunu belirterek, "KiÅŸinin aynı saatlerde yatması, aynı saatlerde kalkması çok önemli." dedi.
Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, AA muhabirine, orucun insan saÄŸlığı açısından birçok faydası olduÄŸunu söyledi.
Orucun sindirim sistemi baÅŸta olmak üzere vücutta olumlu etkilerinin görüldüÄŸünü dile getiren Bülbül, "Mide ve bağırsakları rahatlatır, ÅŸiÅŸkinliÄŸi azaltır. Varsa reflü gibi ÅŸikayetler kontrol altına girer ayrıca metabolizma, kan ÅŸekeri ve kilonun kontrolüne katkı saÄŸlar. Kalp ve tansiyon üzerine, ruhsal denge üzerine olumlu etkiler yapar. Kısaca oruç vücutta genel anlamda bir dinginliÄŸe ve rahatlamaya yol açar." diye konuÅŸtu.
Bülbül, ramazanda bazı alışkanlıklarda deÄŸiÅŸiklikler oluÅŸtuÄŸuna iÅŸaret ederek, bunların başında yemek ve uyku düzeninin geldiÄŸini ifade etti.
Her ÅŸeyin kararında yapılmasının önemli olduÄŸunu belirten Bülbül, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Ramazanda insan uzun süre aç kalınca bir ÅŸekilde iftarda ve sahurda yemeÄŸe saldırıyor. İşi abartılı yaÅŸadığınızda sorunlar yaÅŸamanız mümkün. Uyku düzeni de bu kapsamda düÅŸünülebilir. ÖrneÄŸin, sahura kalkıyorsunuz 'aç kalacağım' diye aşırı yemek, karnı ÅŸiÅŸirip tekrar yatmak doÄŸru davranışlar deÄŸil ya da uzun süreli açlığın ardından iftarda abartılı, yaÄŸlı gıdalar ve tatlılar yemek. Bir kısım insan da sahura kadar bekliyor. Sahura kadar tükettiÄŸi çay, kahve ve tatlı da uykuyu bölen ÅŸeylerden."
Bülbül, çay ve kahvenin yerine bitki çaylarının tercih edilebileceÄŸini dile getirerek, "Aşırıya kaçmadan dengeli bir ÅŸekilde, özellikle yatış kalkış saatlerine dikkat ederek ramazanı geçirmekte fayda var." ifadesini kullandı.
"KiÅŸinin aynı saatlerde yatması, aynı saatlerde kalkması çok önemli"
SaÄŸlıklı uyku düzeninin ramazan ayında önemli olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Bülbül, "SaÄŸlıklı uyku düzeni için uyku hijyeni konusu önem arz ediyor. Uyku hijyeninde kiÅŸinin aynı saatlerde yatması, aynı saatlerde kalkması çok önemli. Hafta sonu veya tatildir diye yatakta zaman geçirilmemeli. Hangi saat yatış, hangi saat kalkış o saatlere dikkat etmek lazım." dedi.
Bülbül, uykuya yakın ağır aktivitelerden kaçınılması gerektiÄŸine dikkati çekerek, "Bunun dışında özellikle cep telefonlarıyla, tabletlerle çok ilgileniyoruz. Bunlar parlak ışık, mavi ışık yayan cihazlar. Bunlar da uykuyu bölen, geciktiren ışık kaynağı oluyor. Bu tür cihazları da mümkün oldukça az kullanmaya, gerektiÄŸi kadar kullanmaya gayret göstermek lazım." diye konuÅŸtu.
Bülbül, ramazanda uyku düzenini korumak için özellikle beslenmeye dikkat edilmesi gerektiÄŸini ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:
"Aşırı dolu bir mideyle yatmak hem uykuyu bölüyor hem gastrit, reflü gibi sorunlara yol açıyor, uykunun gecikmesine, uyuyamamaya neden oluyor. Geceyi uykusuz geçirmeniz de doÄŸal olarak ertesi gün yorgun, bitkin, isteksiz, daha verimi düÅŸmüÅŸ olarak günü devam ettirmenize sebep oluyor. Sahura kalktınız, sahurda ağır gıdalar tükettiniz, dolu bir mideyle uyumak zor gerçekten. Dolayısıyla bir ÅŸekilde uyku zamanı kaymış oluyor."
SaÄŸlıklı uyku için uyku hijyeni konusundaki kurallara dikkat edilmesi gerektiÄŸini belirten Bülbül, "Eskilerin tabiriyle 'her ÅŸeyin aşırısı zarar, ortası karar'. Dolayısıyla sofralardan mideyi aşırı ÅŸiÅŸirerek kalkmamak gerekir. Geç saatlerde yememeye, uyarıcı gıdalar, içecekler içmemeye gayret göstermek lazım. Onun haricinde gündüz saatlerinde kesinlikle orucu uyuyarak geçirmemeye gayret etmek lazım." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
12 Mart 2025