Ñ©ÀæÊÓÆµ

haberler

"RSV" Enfeksiyonundan Entübe Edilen Bebek, 21 Günlük Yaşam Mücadelesini Kazandı

Trabzon'da, Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) nedeniyle yoÄŸun bakım ünitesinde 21 gün tedavi edilen 3 aylık Meyra Kalender, zorlu sürecin ardından saÄŸlığına kavuÅŸtu.

Trabzon'da, Respiratuar Sinsityal Virüsü (RSV) nedeniyle yoÄŸun bakım ünitesinde 21 gün tedavi edilen 3 aylık Meyra Kalender, zorlu sürecin ardından saÄŸlığına kavuÅŸtu.

Artvin'in Arhavi ilçesinde yaÅŸayan Oktay ve Hatice Kalender çiftinin 3 aylık kızları Meyra, babası ile soÄŸuk algınlığı ÅŸikâyeti yaÅŸamaları üzerine kentteki bir hastaneye baÅŸvurdu.

Durumları giderek ağırlaÅŸan baba ve kız, ileri tetkik ve tedavi için Trabzon'a yönlendirildi

Bu süreçte saÄŸlık durumları daha da kötüleÅŸen baba, Kanuni EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesinde, kızı Meyra ise Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi yoÄŸun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

YoÄŸun bakımda 10 gün entübe edilmesinin ardından yeniden saÄŸlığına kavuÅŸan Meyra bebek, 21 günlük yoÄŸun bakım sürecinin ardından servise çıkarıldı. AkciÄŸerindeki iltihaplanma nedeniyle ameliyat olan baba Oktay Kalender'in tedavisi ise devam ediyor.

KTÜ Çocuk Acil ve YoÄŸun Bakım Sorumlu ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Esra Türe ise RSV'nin özellikle kış döneminde salgın ile çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabilen bir virüs olduÄŸunu söyledi.

Meyra bebeÄŸi de RSV nedeniyle 21 gün önce yoÄŸun bakıma alarak 10 gün entübe ÅŸekilde takip ettiklerine dikkati çeken Türe, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Respiratuar Sinsityal Virüs hastalarda grip benzeri bulgular yapabilirken, hafif seyirli burun akıntısı, ateÅŸ, öksürük gibi bulgular yapıp kendiliÄŸinden düzelirken, bazı hassas popülasyonlarda da ciddi enfeksiyonlara sebep olabiliyor. Özellikle prematüre doÄŸan çocuklar, küçük çocuklar, kronik akciÄŸer ya da kalp hastalığı olan hastalar bu virüse, enfeksiyona karşı daha hassas gruptur. Bunların biraz daha dikkatli olması gerekiyor. "

"Åžifa ile hastayı yoÄŸun bakımdan çıkarıyoruz"

Türe, Meyra bebeÄŸin yaşı küçük olduÄŸu için çok ağır bir tabloyla kendilerine geldiÄŸini dile getirerek, "Uzun dönem entübe yoÄŸun bakımda kaldıktan sonra ÅŸu an ÅŸifa ile hastayı yoÄŸun bakımdan çıkarıyoruz." ifadesini kullandı.

Virüsün çok kolay bulaÅŸabildiÄŸine dikkati çeken Türe, ÅŸunları kaydetti: "Özellikle bu hassas grupların kış döneminde, salgın dönemlerinde hasta kiÅŸilerle temas etmemesi, kalabalık yerlere girmemesi gerekiyor. Bu virüs yüzeylerde masa ve kapı kolu gibi yerlerde saatlerce canlı kalabiliyor. O yüzden genel enfeksiyon tedbirlerine dikkat etmemiz gerekiyor. KendiliÄŸinden grip benzeri bulgular iyileÅŸebilirken, solunum sıkıntısı olan, hızlı hızlı soluyan, hırıltılı solunumu ve halsizliÄŸi bulunan çocukların da aileler tarafından mutlaka doktora götürülmesi gerekmekte."

Doç. Dr. Esra Türe, RSV'nin her sene kasımda baÅŸlayıp, nisan sonuna kadar devam eden bir enfeksiyon olduÄŸunu vurgulayarak, "Bu dönemde yaygınlığı artıyor. Bu sene biraz daha fazla gördük ve ağır hastalarımız da biraz daha fazla oldu. O yüzden enfeksiyon tedbirlerine, kalabalık yerlerde bulunmamaya dikkat etmek gerekiyor." dedi.

Virüs nedeniyle eÅŸinin de hastanede yatarak tedavi gördüÄŸünü aktaran Hatice Kalender, kızının yoÄŸun bakım sürecinin bittiÄŸini söyledi. Hastalığı ilk olarak 6 ve 2 yaÅŸlarındaki çocuklarında yaÅŸadıklarını dile getiren Kalender, "Bu süreçte eÅŸimde en baÅŸtan beri geniz akıntısı ÅŸikâyeti vardı. Meyra ile eÅŸim aynı zamanda hastalandılar. DiÄŸer iki çocuÄŸum iyileÅŸti, hastalığı rahat atlattı. Baba ile Meyra'yı bu hastalık bayağı bir ağır etkiledi." dedi.

 "Sürecin bu ÅŸekilde olacağı hiç aklımıza gelmemiÅŸti"

Kalender, eÅŸinin söz konusu hastalık nedeniyle ameliyat olduÄŸuna deÄŸinerek, ÅŸöyle devam etti:

"AkciÄŸerindeki o iltihaplı kısım çürümeye baÅŸladığı için akciÄŸerin bir kısmını aldılar. Åžu anda onun da tedavi süreci devam ediyor. YetiÅŸkinleri bile bu kadar ağır düÅŸürebilen bir hastalık söz konusuyken, küçüklere ekstra dikkat etmemiz gerekiyor. Sürecin bu ÅŸekilde olacağı hiç aklımıza gelmemiÅŸti. Birden öksürüÄŸü derinleÅŸti."

İnsanların bu gibi saÄŸlık sorunlarını ihmal etmemesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden Kalender, "Meyra buraya geldiÄŸimizde çok kötüydü, kalbi bile durmuÅŸtu. Åžu an çok ÅŸükür iyi. Zor bir süreçti hem baba hem bebek evde iki tane daha çocuÄŸun olması. Omuzlarımda büyük bir yük vardı ama o iyiye doÄŸru gittikçe o yük artık hafifliyor." diye konuÅŸtu.

Kalender, eÅŸinin saÄŸlık durumunun da her geçen gün daha iyiye gittiÄŸini sözlerine ekledi.


04 Mart 2025