Ñ©ÀæÊÓÆµ

haberler

Üç Haftayı Aşan Ses Kısıklığı Kanser Habercisi Olabilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun BoÄŸaz Ana Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Bengü ÇobanoÄŸlu, gırtlak kanserlerinin ilk bulgusunun sadece ses kısıklığı olabileceÄŸini, 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye baÅŸvurulması gerektiÄŸini belirtti.

Doç. Dr. ÇobanoÄŸlu, AA muhabirine, ses kısıklıklarının basit bir hastalık belirtisi olabileceÄŸi gibi ciddi hastalıkların habercisi olabileceÄŸini söyledi.

Doç. Dr. Hatice Bengü ÇobanoÄŸlu, "Gırtlak kanserlerinin ilk bulgusu sadece ses kısıklığı olabilir. Bu nedenle 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye baÅŸvurmak lazım." dedi.

KiÅŸinin sesini fazla yormasıyla birlikte ses kısıklıklarının geliÅŸebileceÄŸini dile getiren ÇobanoÄŸlu, "Bir öÄŸretmen eÄŸer çok fazla konuÅŸuyorsa, ders saatleri fazlaysa bu sesini yormaya baÄŸlı olabilir. Bizim için esas önemli olan ses kısıklıkları sigara içimine baÄŸlı, uzun süreli ve Allah korusun altta yatan kanserlerin öncülüÄŸü olan ses kısıklıkları." diye konuÅŸtu.

ÇobanoÄŸlu, bu nedenle ses kısıklığının hafife alınmaması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, "Gırtlak kanserlerinin ilk bulgusu sadece ses kısıklığı olabilir. Bu nedenle 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarından mutlaka hastaneye baÅŸvurmak lazım." dedi.

Ses kısıklığına sebep olan polip ya da nodül gibi iyi huylu lezyonlarda ses terapisi ve cerrahi ile çözümün mümkün olduÄŸuna dikkati çeken Doç. Dr. ÇobanoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Altta yatan bir gırtlak kanseri varsa önce biyopsi alıp bunun tanısını koymamız lazım. Sonrasında da erken evredeki gırtlak kanserlerini ağız içerisinden lazerle çıkarabiliyoruz ve hastalarımızı aynı gün taburcu edebiliyoruz. İleri evredeki gırtlak kanserlerinde ışın tedavisi dediÄŸimiz radyoterapiler, cerrahi tedaviler ya da tamamen gırtlağın alınması gibi durumlar söz konusu olabiliyor."

"Kanserden deÄŸil, geç kalmaktan korkmamız lazım"

ÇobanoÄŸlu, gırtlak kanserlerinde ses kısıklığına yutma güçlüÄŸünün de eÅŸlik edebileceÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"KulaÄŸa vuran aÄŸrı yapabilir, nefes darlığı yapabilir. Bazen boyundaki lenf bezlerine sıçrayıp boyundaki herhangi bir bölgede ÅŸiÅŸlik halinde de hasta bize baÅŸvurabilir. İyileÅŸmeyen, grip sonrası deÄŸil ama uzun süreli olan ses kısıklıklarında hastanın hele bir de hiç sesini yormamasına raÄŸmen ses kısıklığı varsa, üzerine sigara ve alkol kullanıyorsa mutlaka kulak burun boÄŸaz hekimine baÅŸvursun. Kanserden deÄŸil, geç kalmaktan korkmamız lazım."


22 Nisan 2025