Çok deÄŸerli gençlerimiz, günümüz dünyasında ülkeler arasındaki üstünlük kurma çabaları acımasızca devam etmekte, bu mücadeleler ve savaÅŸlar sırasında milyonlarca insan zorunlu olarak yurtlarından göç etmekte, hayatını kaybetmekte ve yüzbinlerce çocuk kimsesiz kalmaktadır. YaÅŸadığımız bu yüzyılda dünyamız savaÅŸlar, felaketler, terör ve açlıkla karşı karşıyadır. Bu ÅŸartlar altında devletlerarası mücadelenin nihai sonucunu belirleyecek olan baÅŸlıca faktör teknolojik geliÅŸmiÅŸlik düzeyidir. Ülkemizin bağımsızlığını korumak ve insanımızın refah içinde yaÅŸamasını saÄŸlamak için teknolojik üstünlüÄŸü elde etmemiz ÅŸarttır. Bu hedefe ulaÅŸmak için kültürlü, ahlaklı, çalışkan, mesleki bilgi ve becerisi yüksek, vazifesini severek yerine getiren vatansever mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır.
Çok deÄŸerli üniversite adaylarımız, meslek seçiminde gözetmeniz gereken baÅŸlıca unsurlar becerileriniz ve ilgi alanlarınızdır. Becerilerinizle uyuÅŸmayan bir meslekte baÅŸarılı olmanız mümkün deÄŸildir. Benzer ÅŸekilde, sevmediÄŸiniz halde popüler olması sebebiyle ilginizi çeken ve tercih ettiÄŸiniz bir meslekte kısa bir süre dahi çalışabilmeniz mümkün olmayabilir. Bunun sebebi mesleki baÅŸarının temelinde, yapılan iÅŸe karşı olan yatkınlık ve isteklilik vardır. Özgün fikirlerin ortaya çıkması ve yeni buluÅŸların yapılması için çok çalışmanın yanında bu ikisi ÅŸarttır.
Çok deÄŸerli üniversite adaylarımız, son yüzyılda ve özellikle son 10 yılda Dünyadaki deÄŸiÅŸimler hız kazanmaktadır. Binlerce yıldır buzullarla kaplı olan Kuzey Kutbu uluslararası gemi taşımacılığının merkezi haline gelirken, yaratmış olduÄŸu iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile dünyamızda hiçbir ÅŸeyin eskisi gibi olmayacağını da bizlere göstermektedir. Teknolojideki geliÅŸmeler ise ezber bozmakta, hayallerin bile ötesinde gerçekleÅŸen deÄŸiÅŸimlere ve ilerlemelere yol açmaktadır. Otonom sürüÅŸ yapan (sürücüsüz) araçlar, insansız hava araçları, insan gibi görünen ve insansı davranışlar sergileyen robotlar, sanal ortamda kullanıcıları için hastane, restoran, uçak bileti gibi randevu ve rezervasyonları planlayan yazılım robotları, telefon ve internet üzerinden gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz görüÅŸmelerde çoÄŸu kez muhatap olduÄŸumuz ve problemlerimizi çözen akıllı uygulamalar ve sanal asistanlar gibi teknolojiler yakın gelecekte daha da evirilerek birçok mesleÄŸin ortadan kalkmasına ve birçok yeni meslek dalının ortaya çıkmasına yol açacaktırlar. Gelecek 20 yıl içinde 200’den fazla mesleÄŸin yerini robotlara ve yazılımlara bırakacağı ve aynı ÅŸekilde 300’e yakın yeni mesleÄŸin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Üniversite eÄŸitiminizden iÅŸ yaÅŸantınızdaki emeklilik döneminize kadar geçecek olan süreyi dikkate alacak olursanız 20 yıl sonra iÅŸ yaÅŸantınızın ortalarına bile varmamış olacaksınız. Dolayısıyla mesleklerdeki deÄŸiÅŸimler sizleri doÄŸrudan etkileyecektir. Bugünün popüler mesleklerinden bir kısmı ve en yüksek puanlarla kazanılan üniversite bölümlerinden bazıları gelecek 10 yıl içinde önemlerini kaybedecekler ve 20 yıl içinde de tamamen yok olacaklardır. Hangi mesleklerin yok olacağından daha önemlisi teknolojideki geliÅŸmelere baÄŸlı olarak hangi mesleklerin öneminin artacağı ve yeni mesleklerin neler olacağıdır. Bu sorunun cevaplarından biri, kuÅŸkusuz yazılım mühendisliÄŸinin gelecek 50 yılın da en parlak meslekleri arasında gösterilmesidir. Bu durum, yazılım mühendisliÄŸine olan ilginin her geçen yıl giderek artmasıyla da örtüÅŸmektedir.
Çok deÄŸerli mühendis adaylarımız, yazılım mühendisliÄŸi mesleÄŸi sadece günümüzün deÄŸil geleceÄŸin popüler mesleklerinin en üst sıralarında yer almaktadır. Yazılım mühendisliÄŸi “yazılım tasarımı ve mimarisi”, “yazılım testi”, “yazılım güvenliÄŸi”, “yazılım proje yönetimi” ve “yazılım kalite güvencesi” baÅŸta olmak üzere yazılım ürünlerinin mühendislik disipliniyle geliÅŸtirilmesi için ihtiyaç duyulan ana bilim dallarını içerecek ÅŸekilde tanımlanmıştır. Günümüzün en popüler konuları arasında yer alan büyük veri, derin öÄŸrenme, derin sinir aÄŸları, görüntü iÅŸleme, optimizasyon, makine öÄŸrenme gibi baÅŸlıklar altında incelenen yapay zeka tabanlı çalışmalar ise birçok mühendislik bölümünün ders planında yer almaktadır. Haliyle her bir mühendislik kendi mesleki faaliyetleri kapsamındaki problemlerin çözümlenmesinde yapay zekâ tabanlı algoritmaları içeren yazılım araçlarını kullanmaktadır. Yazılım MühendisliÄŸinin Yapay Zekâ ile olan iliÅŸkisi bundan çok farklıdır. ¶Ù¾±ÄŸ±ð°ù mühendislikler kendi problemlerini çözmek için yapay zekâ algoritmalarını ve bu algoritmaları içeren araçları kullanırlarken Yazılım mühendisliÄŸi ise yapay zekâ algoritmalarını ve bu algoritmaları içeren araçları geliÅŸtirmektedir. Üstelik yapay zekâ algoritmalarının yazılım tasarım prensipleri ve tasarım desenleri ile geliÅŸtirilmesi sayesinde problemden ve platformdan bağımsız çalışan algoritmalar ve araçlar ortaya çıkmaktadır. Yazılım araçlarına böylesi bir yeteneÄŸin kazandırılması ancak yazılım mühendisliÄŸi disiplininin tatbik edilmesiyle mümkün olmaktadır.
Çok deÄŸerli mühendis adaylarımız, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Of Teknoloji Fakültesi, Yazılım MühendisliÄŸi Bölümü olarak bu yıl beÅŸinci kez mezun verdik. Mezunlarımız mesleki hayatlarına ilk adımlarını atarlarken dahi ülkemizin en saygın firmalarında iÅŸe baÅŸlamaktadırlar. Bu yazıyı hazırladığım gün Boyner grubu bünyesinde faaliyet gösteren yazılım ÅŸirketinden bir telefon aldım. Telefondaki kiÅŸi, mezunumuzun da aralarında bulunduÄŸu yaklaşık 30 kiÅŸiyi birkaç basamaktan oluÅŸan bir sınava tabi tuttuklarını ve bu sınavlarda baÅŸarılı olan tek kiÅŸinin Hande isimli yeni mezunumuz olduÄŸunu tarafıma iletti. Mezunumuz hakkında duyduklarım gurur verici olduÄŸu kadar bölümümüzde verilen eÄŸitimin kalitesini de göstermektedir. Mezunlarımız, Havelsan gibi savunma sanayiinin en önde gelen firmaları yanında Ericsson, NetaÅŸ, Sabancı, Koç Dijital, EnerjiSA, Masomo, Sahibinden, Insider gibi yazılım sektörünün önde gelen firmalarında çalışmaktadırlar. Ayrıca sadece mezunlarımız deÄŸil, bunun yanında 3. ve 4. sınıflarda okuyan öÄŸrencilerimiz arasında da mesleki hayata adım atanların oranı oldukça yüksektir. Kısacası bölümümüz öÄŸrencilerinin istihdam problemi bulunmamaktadır. Üstelik öÄŸrencilerimizin/mezunlarımızın iÅŸe baÅŸlama ücretleri asgari ücretin 2 ile 7 katı arasında deÄŸiÅŸmektedir. Bu durum en baÅŸta bölümümüz öÄŸrencilerinin mesleki bilgi ve becerilerinin bir sonucudur. ÖÄŸrencilerimizin üçüncü sınıf yaz döneminden itibaren 60 günlük stajları ve dördüncü sınıfın ilk yarıyılı boyunca süren 15 haftalık iÅŸ yeri eÄŸitimleri (sadece teknoloji fakülteleri bünyesindeki bölümlerde okuyan öÄŸrencilerin yapabildiÄŸi bir eÄŸitim) bulunmaktadır. Staj ve iÅŸ yeri eÄŸitimi, doÄŸrudan sahada edinilen yaklaşık 6 aylık bir mesleki tecrübeyi de öÄŸrencilerimize kazandırmaktadır. İşverenler ve stajyer mühendisler 6 ay gibi uzun bir sürede gerek mesleki gerekse de çalışma ortamı davranış ve kültürü açısından birbirlerini yakından tanımaktadırlar. İşyerlerinden bölümümüze ulaÅŸan deÄŸerlendirme raporlarında öÄŸrencilerimiz hakkında gurur duyduÄŸumuz ifadelere yer verilmektedir. Birçok firma öÄŸrencilerimizle mezuniyet sonrası çalışma isteklerini tarafımıza da bildirmektedirler. Bu durum aynı zamanda bölümümüzde verilen eÄŸitim kalitesinin de bir göstergesi ve neticesidir. Erasmus deÄŸiÅŸim programları kapsamında da Avrupa ülkelerinde bir dönem eÄŸitim gören öÄŸrencilerimiz, yazılım sektörünün gereksinimleri doÄŸrultusunda ve baÅŸarılı bir ÅŸekilde yetiÅŸmektedirler. Bunun yanında, son sınıftaki öÄŸrencilerimiz tasarım projesi ve bitirme çalışması dersleri kapsamında gerek mesleki bilgi ve yeteneklerinin artması gerekse de faydalı ürünlere dönüÅŸmesi bakımından önemli projeler gerçekleÅŸtirmektedirler. Her yıl TUBİTAK lisans projeleri kapsamında öÄŸrencilerimizin çalışmaları desteklenmektedir. Bu projeler hakkında bilgi almak için bu web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Çok deÄŸerli mühendis adaylarımız Karadeniz Teknik Üniversitesi, Of Teknoloji Fakültesi, Yazılım MühendisliÄŸi Bölümü olarak puanlarımız ve sıralamamız her yıl yükselmektedir. Bunun yanında bölümümüzü tercih eden öÄŸrencilerimizin taban ve tavan puanları arasında sıra dışı bir fark oluÅŸtuÄŸu görülmektedir. Bu durumun yansımaları eÄŸitim-öÄŸretim sürecinde de çeÅŸitli ÅŸekillerde görülmektedir. Åžöyle ki, bölümümüz dersleri gerek teorik olarak gerekse de uygulamalı olarak ciddi bir akademik bilgiye dayanmaktadır. Bu durum analitik düÅŸünmeyi gerektiren ve matematik ve fen bilgisine dayalı derslerde öÄŸrencilerimizin bir kısmının zorlanmalarına neden olmaktadır. Bu duruma özellikle düÅŸük puanla bölümümüze kayıt yaptıran ya da hatalı tercih yapan öÄŸrenciler arasında daha sık rastlanılmaktadır. Bu nedenlerden ötürü puanınızın ve sıralamanızın çok yüksek olması bir kayıp olmayacaktır. Çünkü yazılım mühendisliÄŸinde baÅŸarılı olmanın yolu, mesleki eÄŸilimleriniz kadar matematik ve fen bilimlerindeki baÅŸarınızdan geçmektedir. Yazılım mühendisliÄŸi, A’dan Z’ye bütün meslek dallarında gerçekleÅŸtirilen faaliyetlerde katkısına ihtiyaç duyulan bir meslektir. Bunun yanında yazılım mühendisliÄŸi ders planı günümüz ÅŸartlarına ve sektör ihtiyaçlarına en uygun ÅŸekilde cevap verebilecek bir niteliÄŸe sahiptir. ÖÄŸrencilerimiz daha ilk sınıflarından itibaren algoritma geliÅŸtirmeye baÅŸlamakta mezun oluncaya kadar önemli sayı ve nitelikte projeler geliÅŸtirmektedirler. Bu projelerini github gibi platformlardan tanıtmakta ve iÅŸ baÅŸvurularında avantajlı konuma gelmektedirler. Bir baÅŸka ifadeyle, Yazılım MühendisliÄŸi mezunlarını diÄŸer bölümlerin mezunlarından farklı kılan baÅŸlıca özellikleri sektörün ihtiyaç duyduÄŸu en güncel bilgi ve becerilerle donatılmış olmalarıdır. Bu yönüyle deÄŸerlendirilecek olursa, kimi mesleklerde düÅŸüÅŸler görülürken yazılım mühendisliÄŸi mesleÄŸinin popülaritesindeki hızlı artış devam edecektir. Yazılım mühendisliÄŸi gelecek 10 yılda en çok tercih edilen mesleklerin başında gelecektir.
BaÅŸta sizleri yetiÅŸtiren ailelerinize ve öÄŸretmenlerimize saygılarımı sunarım. Tercihlerinizin hakkınızda hayırlara vesile olmasını dilerim. Sizleri de aramızda görmek dileÄŸiyle saÄŸlıcakla kalın.
Prof. Dr. Hamdi Tolga KAHRAMAN
Bölüm BaÅŸkanı