Ñ©ÀæÊÓÆµ

neden ktü yazılım mühendisliği?

Türkiye’de yazılım mühendisliÄŸi bölümü, 4 tanesi devlet üniversitesi olmak üzere, toplam 22 üniversitede bulunmaktadır. Bu dört devlet üniversitesinden biri olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Of Teknoloji Fakültesi bünyesinde bulunan Yazılım MühendisliÄŸi Bölümü, bir teknik üniversite bünyesinde bulunması açısından Türkiye’de ilk ve tektir. Ayrıca farklı alanlarda uzmanlaÅŸmış akademik kadrosu ve sektörle olan iliÅŸkileri sayesinde diÄŸer bölümlerden bir adım öne çıkmaktadır.

Genç ve dinamik bir akademik kadro ve kaliteli eÄŸitim: baÅŸarılı bir öÄŸretim elemanı kadrosu ve modern bilgisayar laboratuvarları ile bölümümüzde kaliteli bir eÄŸitim verilmektedir. Mezunlarımızın yazılım sektöründeki baÅŸarıları ve çalıştıkları firmalardan elde ettiÄŸimiz geri bildirimler eÄŸitim kadromuzun en büyük motivasyon kaynağıdır. ÖÄŸrencilerimiz son sınıflarında akademik danışmanları eÅŸliÄŸinde tasarım ve bitirme çalışmaları yapmaktadırlar. Bitirme çalışmalarında TUBİTAK projesi desteÄŸi almaya hak kazanan öÄŸrencilerimizin bu baÅŸarıları iÅŸ baÅŸvurularında firmalar tarafından dikkate alınmaktadır.

Mezuniyet öncesi iÅŸ bulma: ÖÄŸrencilerimiz ülkemizin en büyük biliÅŸim teknolojileri ve savunma sanayi ÅŸirketlerinde iÅŸyeri eÄŸitimlerini ve dönem stajlarını yapmaktadırlar. Haziran-Ocak döneminde yaklaşık 6 ay süren bu deneyimleri neticesinde daha mezun olmadan staj yaptıkları ÅŸirketlerden çalışma teklifi almaktadırlar (bu oran yaklaşık olarak %60’dır). ÖÄŸrencilerimizin büyük çoÄŸunluÄŸu mezun olduklarında iÅŸ yeri eÄŸitimi yaptıkları firmalarda asgari ücretin 2 ile 7 katı arasında bir maaÅŸ ile iÅŸe baÅŸlamaktadırlar. İş bulmanın epeyce zor olduÄŸu ve mühendisliÄŸin çoÄŸu alanında yeni mezunların asgari ücretle iÅŸe baÅŸladıkları dikkate alınacak olursa KTÜ Yazılım MühendisliÄŸi mezunlarının baÅŸarısı takdire ÅŸayandır. 

Bölümümüzün mezunlarının tamamı yazılım sektöründe çalışmakta ve yazılım mühendisi olarak mesleklerini icra etmektedirler. İşsiz bir mezunumuz olmadığı gibi yazılım sektörü dışında ve mesleÄŸi haricinde bir iÅŸte çalışan mezunumuz da yoktur. Bu durum KTÜ, Of Teknoloji Fakültesi, Yazılım MühendisliÄŸi Bölümü öÄŸretim elemanlarının ve mezun öÄŸrencilerinin ortak baÅŸarısının bir neticesidir.

Bugünün ve geleceÄŸin mesleÄŸi: Yapay Zekâ gibi popüler teknolojilerin merkezinde ve tüm sektörlerin kesiÅŸim noktasında Yazılım MühendisliÄŸi bulunmaktadır. Dünyanın en büyük bütçeli 10 ÅŸirketinin tamamına yakını yazılım ve biliÅŸim sektöründe faaliyet göstermektedir.

Kariyer: Erasmus öÄŸrenci hareketliliÄŸi program imkânı, yurt içi ve yurt dışı kariyer olanakları.

KTÜ Yazılım MühendisliÄŸi Bölümü Mezunlarının Özellikleri:

1. Ülkemizin kalkınması ve geliÅŸmesi için milli yazılımları üretmenin önemini ve gerekliliÄŸini bilirler. Bu gerekliliÄŸin onlara yüklediÄŸi sorumlulukla hareket ederler.

2. Yazılım geliÅŸtirmeyi bir mühendislik sanatı olarak görürler. Yazılım tasarım prensiplerini terk etmezler.

3. Sektöre iliÅŸkin teknolojik, bilimsel ve akademik geliÅŸmeleri yakından takip ederler. ÖÄŸrenmeye ve kendilerini geliÅŸtirmeye açıktırlar. Bunun için lisans sonrasında lisansüstü eÄŸitim, yurt dışı eÄŸitimleri, sektöre iliÅŸkin sertifika, sınav, kurs, hizmet içi eÄŸitim gibi tüm seçenekleri deÄŸerlendirirler.

4. Birlikte çalışma ruhunu taşırlar. Ekip içerisindeki disipliniyle, bilgisiyle, çalışkanlığıyla, uyumuyla ve pozitif bakış açısıyla dikkatleri üzerlerine çekerler.

5. PaylaÅŸmanın ve kendini geliÅŸtirmenin önemini kavramış bir anlayışla hareket ederler.

6. Çalıştıkları kurumun iÅŸleyiÅŸine, hiyerarÅŸisine ve kültürüne kısa sürede uyum saÄŸlarlar. İş arkadaÅŸlarına ve muhataplarına karşı davranışlarında kurum kültürüne uygun ve saygılı bir ÅŸekilde hareket ederler.

7. Sosyal sorumluluk projelerine gönüllü olarak katılırlar.

8. Herhangi bir programlama diline mahkûm deÄŸildirler. Lisans eÄŸitimlerinde çok sayıda farklı dilde kodlama yaparlar. Bilmedikleri bir dilde kodlama yapmaları azami iki haftalarını alır.

9. BaÅŸta bilgi güvenliÄŸi alanında olmak üzere bütün etik kurallara eksiksiz bir ÅŸekilde uyarlar.

Bölümümüzün Kontenjan ve Puanını öÄŸrenmek için ³Ùı°ì±ô²¹²âı²Ôı³ú.