Ñ©ÀæÊÓÆµ

haberler

Kalp Hastalarına Soğuk Hava Uyarısı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Merih Kutlu, rüzgar ve soÄŸuÄŸun kalp damarlarında büzüÅŸme ve daralmaya neden olabileceÄŸini belirterek, bunun kalp hastaları için risk oluÅŸturabileceÄŸini söyledi

Prof. Dr. Kutlu, AA muhabirine, kalp hastalıklarının dünyada ve Türkiye'de en önemli ölüm sebeplerinin başında geldiÄŸini söyledi.

Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre, dünyada yılda yaklaşık 18 milyon, Türkiye'de de 200 bin kiÅŸinin kalp hastalığına baÄŸlı hayatını kaybettiÄŸine dikkati çeken Kutlu, "Ne yazık ki bu sayı her geçen gün daha da artış gösteriyor. Özellikle ÅŸu günler kalp hastaları için daha riskli. Kalp hastalığı açısından yüksek tansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliÄŸi ya da kalp hastalıklarına baÄŸlı ölümlerde artış görülebiliyor. Bu nedenle de soÄŸuk havada özellikle kalp hastalarının daha çok dikkat etmesi gerekiyor." diye konuÅŸtu.

Kutlu, sıcaklık azaldıkça vücudun ısı dengesini koruyabilmek için bazı düzenleme mekanizmalarının devreye girdiÄŸini anlatarak, "Bunlar içinde de en önemlisi cildin kan dolaşımı. Cilt kan dolaşımı soÄŸuk havalarda büzüÅŸerek vücudun ısısını korumaya çaba gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Böyle durumlarda kalbin daha fazla kan pompalamak zorunda kaldığına dikkati çeken Kutlu, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Bu da kalp hızını, kan basıncını arttırabiliyor. Tabii ki kalp hızı artışı, kan basıncındaki yükselmeler saÄŸlıklı insanlarda herhangi bir etki göstermiyor ancak kalp hastalarını olumsuz etkileyebiliyor. SoÄŸukla birlikte kalp damarlarında da büzüÅŸme meydana gelebiliyor ve bunun sonucunda da koroner arter hastalığı yani kalp damarlarında tıkanıklık olan hastalarda bu durum daha da darlığı arttırabiliyor. Hastalarda göÄŸüs aÄŸrısı gibi anjina dediÄŸimiz ÅŸikayetlere sebep olabiliyor."

"Bağışıklık sisteminin zayıflaması enfeksiyonlara yatkınlığı arttırıyor"
Prof. Dr. Kutlu, kışın bağışıklık sisteminin zayıflamasının özellikle enfeksiyonlara yatkınlığı arttırdığını söyledi.

Enfeksiyonlara baÄŸlı olarak basit soÄŸuk algınlığından grip, nezle ve akciÄŸer hastalıklarına kadar birçok hastalığın geliÅŸebildiÄŸini anlatan Kutlu, enfeksiyonla beraber ateÅŸ yüksekliÄŸinin kalp hızını daha da hızlandırabileceÄŸine iÅŸaret etti.

Kutlu, kalbin daha hızlı çalışmasının, oksijen tüketimini arttırdığını, bunun da özellikle koroner arter ya da kalp yetmezliÄŸi bulunan hastalarda ilave risk getirdiÄŸini vurguladı.

Kalp hastalarına grip, özellikle 65 yaÅŸ üstü kronik hastalığı olanlara da zatürre aşısı olmalarını tavsiye eden Kutlu, ÅŸunları kaydetti:

"Kışın hem soÄŸuÄŸun etkisi hem de hareketsizlik sonucunda kilo alımı olabiliyor ve bunların hepsi hastaları olumsuz etkileyebiliyor. Onun için kalp hastalarının egzersizlerini aksatmaması önemli ancak çok soÄŸuk havalarda ve özellikle rüzgara karşı yürümemeleri lazım. Çok uzun saatler dışarıda olmamalılar. Koroner arter hastaları için özellikle söylüyorum, rüzgarla ya da soÄŸukla birlikte kalp damarlarında büzüÅŸmeler, daralma olabilir. Bu normal insanları etkilemezken kalp hastalarında artı risk getirebilir. Buna dikkat etmelerini öneriyorum."

Yakın temastan kaçınılması ve enfeksiyon ihtimaline karşı kapalı ortamlarda bulunulmamasını öneren Kutlu, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme ile sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiÄŸini söyledi.

"Tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli kullanması önemli"
Prof. Dr. Kutlu, özellikle kışın hastalarda kan basıncında yükselmeleri çok sık gözlemlediklerine iÅŸaret etti.

Tansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli kullanmasının, tansiyon takiplerini biraz daha sık yaptırmasının faydalı olacağını anlatan Kutlu, "Aynı ÅŸekilde uyku düzenlerine dikkat etmeleri önemli. Kışın, yaz aylarında olduÄŸu kadar D vitamininden faydalanamıyoruz. Bu nedenle de kış döneminde D vitamini takviyeleri alabiliriz ya da enfeksiyondan korunmak için kış çaylarından tüketebiliriz." tavsiyesinde bulundu.

Kutlu, göÄŸüs aÄŸrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi ÅŸikayetlerde mutlaka doktora baÅŸvurulması gerektiÄŸini söyledi.

Grip ilaçlarındaki burun tıkanıklığına faydalı bazı etken maddelerin kan basıncını yükseltebildiÄŸini, çarpıntıya yol açabildiÄŸini dile getiren Kutlu, özellikle tansiyon hastalarının bu ilaçları doktor tavsiyesiyle kullanması gerektiÄŸini sözlerine ekledi.


24 Åžubat 2025