Ñ©ÀæÊÓÆµ

haberler

Trabzonlu Duayen Gazetecinin Kanserle Üçüncü Sınavı

İlk kez 2006 ve 2011'de akciÄŸer zarı kanseri tanısı konan Trabzonlu 59 yaşındaki Ömer AltıntaÅŸ, aynı hastalıkla üçüncü kez mücadele ediyor.

AkciÄŸer zarı kanseri olduÄŸunu 2006'da öÄŸrenmesinin ardından ilk ameliyatını baÅŸarıyla geride bırakan AltıntaÅŸ, 2011'de aynı ÅŸikayetlerle KTÜ Farabi Hastanesine baÅŸvurdu.

Hastalığının tekrarlaması ve göÄŸüs boÅŸluÄŸundaki tümörün büyümesiyle ikinci ameliyatını olan AltıntaÅŸ, uzun süre kemoterapi ve ilaç tedavisi gördü.

AltıntaÅŸ, verdiÄŸi mücadeleyi kazanarak yarıda bırakmak zorunda kaldığı gazeteciliÄŸe de geri döndü. 14 yılın ardından nefes darlığı ve çarpıntı gibi ÅŸikayetler yaÅŸayan AltıntaÅŸ, Ahi Evren GöÄŸüs Kalp ve Damar Cerrahisi EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesine baÅŸvurdu.

Yapılan tetkikler sonucunda göÄŸüs boÅŸluÄŸunda tümör tespit edilen AltıntaÅŸ, KTÜ Farabi Hastanesi BaÅŸhekimi Prof. Dr. Celal TekinbaÅŸ ve ekibince ameliyata alındı.

Uzun süren ameliyatın ardından AltıntaÅŸ'ın göÄŸüs boÅŸluÄŸundaki birçok organı etkilediÄŸi belirlenen 5,5 kilogramlık tümör baÅŸarıyla alındı.

"YaÅŸadığım sıkıntıların aynı yerde çıkan tümörden kaynaklandığını öÄŸrendim"

Hayatına 3 kez kanserle savaÅŸan Ömer AltıntaÅŸ, AA muhabirine, ilk tanının yaklaşık 19 yıl önce konulduÄŸunu, ameliyatla tümörden kurtulduÄŸunu söyledi.

Tümörün 5 yılın ardından daha büyük ÅŸekilde oluÅŸtuÄŸunu belirten AltıntaÅŸ, yoÄŸun bir tedavi süreci geçirdiÄŸini ifade etti.

AltıntaÅŸ, zorlu süreci geride bırakarak çok sevdiÄŸi gazetecilik mesleÄŸine geri döndüÄŸünü ancak bir süre önce yorgunluk, nefes darlığı ve çarpıntı ÅŸikayetleri yaÅŸadığını anlattı.

Bu sorunların üçüncü kez tümörden kaynaklandığını öÄŸrendiÄŸini ve bunun üzerine KTÜ Farabi Hastanesi BaÅŸhekimi Prof. Dr. Celal TekinbaÅŸ'a müracaat ettiÄŸini ifade eden AltıntaÅŸ, "Allah razı olsun. 3 Åžubat Pazartesi günü beni ameliyata aldılar. Aynı gün yoÄŸun bakımda gözlerim açıldı. Bütün doktorlarıma teÅŸekkür ediyorum." diye konuÅŸtu.

AltıntaÅŸ, yoÄŸun bakımda geçirdiÄŸi günlerde doktorların kendisiyle özenle ilgilendiÄŸini belirterek, ÅŸöyle devam etti:

"Beni ÅŸifa ile taburcu ettiler. İyi ki 3 defa onlara rastlamışım. Åžu anda patoloji sonucu çıkmadı. Benden 5,5 kilogram bir tümör aldılar. İyi veya kötü huylu olduÄŸunu bilmiyoruz ama hocamın dediÄŸine göre kötü huylu deÄŸil. Gönlümüze su serpiyor."

"Åžu an kendimi çok iyi hissediyorum"

Ameliyatın ardından şikayetlerinden kurtulduğunu vurgulayan Altıntaş, şunları kaydetti:

"Åžu an kendimi çok iyi hissediyorum. Nefes alamıyordum. Ameliyattan sonra da akciÄŸerim çalışmıyordu. AkciÄŸerin üçte ikisinden çoÄŸunu almışlar, kalan kısmı da bembeyazdı. Hocam her gün 3 defa bronkoskopi yaptı. İçinde biriken kanları, sıvıları aldı. Çok zor ÅŸartlar yaÅŸadım, aÄŸrılar çektim ama geçmesini bekledim. Sonunda sırtıma bir tane vurdu 'MaÅŸallah, kurtardın' dedi. Ömür boyu makineye baÄŸlı yaÅŸamak var. Åžimdi nefes alıyorum, herhangi bir cihaza da baÄŸlı deÄŸilim. Belki eskisi gibi koÅŸamayacağım, yaylaya çıkamayacağım ama normal ÅŸekilde hayatıma devam edeceÄŸim."

Prof. Dr. Celal TekinbaÅŸ ise tümörün baÅŸka yerlere sıçrayan cinsten olmadığını, olduÄŸu yerde büyüdüÄŸünü söyledi.

Çok küçük tümörlerin bile zaman içerisinde büyüyebildiÄŸine dikkati çeken TekinbaÅŸ, "Hastamız bize geldiÄŸinde bütün sol göÄŸüs boÅŸluÄŸunu doldurmuÅŸ, sol akciÄŸerin alt tarafının içine girmiÅŸ ve kalbinin zarının içine nüfuz etmiÅŸti. Diyafragma dediÄŸimiz göÄŸüsle karın arasındaki zarın içine girmiÅŸti. Oradan aÅŸağıya doÄŸru bütün karın içerisindeki organları dalağı, böbreÄŸi ve diÄŸer omentum dediÄŸimiz yaylı organları saÄŸa sola aÅŸağı doÄŸru itmiÅŸti. Dolayısıyla hastada tabii yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, çarpıntı gibi ciddi semptomlar oluÅŸturuyordu." diye konuÅŸtu.

TekinbaÅŸ, çekilen akciÄŸer filmiyle problemi gördüklerini ifade ederek, "Tomografi çekince o problemin ne kadar ilerlediÄŸini, ne kadar ileri hale geldiÄŸini, ne kadar büyüdüÄŸünü tespit ettik. Tek tedavi ÅŸekli var. Ameliyatla beraber çıkarılması lazım. Tabii ameliyatın da üçüncü ameliyat olması, tümörün bu kadar büyük olması ameliyatı zorlaÅŸtırıyor. Tümörün etrafının dokuların içerisine girmesi ayrı bir zorluk oluÅŸturuyor. Biz de zorlandık." dedi.

"5,5 kilogram ağırlığında bir tümör çıkardık"

Operasyonun uzun sürdüÄŸünü belirten TekinbaÅŸ, ÅŸunları kaydetti:

"Uzun süren bir operasyondan sonra yaklaşık 5,5 kilogram ağırlığında bir tümör çıkardık. Yanında akciÄŸerin alt lobunu da çıkardık. Diyafragmayı da çıkardık. Perikart dediÄŸimiz kalbin etrafındaki zarı da çıkardık. Sonra o çıkardığımız alanlara suni yamalar yerleÅŸtirdik. Åžimdi kontrole geldi filmi de oldukça iyi, kendisi de oldukça iyi. Ciltle ilgili semptomları vardı onlar da düzelmiÅŸ. Ödem vardı vücudunda, ödem de düzelmiÅŸ. Tabii bundan sonra takip edeceÄŸiz. İnÅŸallah bir daha nüks etmeyecek."

Prof. Dr. TekinbaÅŸ, sonuçları patolojiye gönderdiklerini, tümörün tekrar etmeyeceÄŸini düÅŸündüÄŸünü de sözlerine ekledi.

 


25 Åžubat 2025